UI/UX Design

UI-UL (USER INTERFACE) SE CONCENTREAZĂ PE FELUL ÎN CARE ARATĂ UN PRODUS

UX-UL (USER EXPERIENCE) ESTE DEFINIT CA PERCEPŢIA PE CARE O PERSOANĂ O ARE DESPRE PRODUSUL CU CARE INTERACŢIONEAZĂ

Your browser does not support the canvas element.

Cine este şi ce face un UI/UX Designer?
Lumea virtuală a căpătat atât de multă importanţă încât nu ne mai putem concepe viaţa independent de ea. Dincolo de aspectele personale, latura online a unui business a ajuns să îi definească succesul şi perspectivele de dezvoltare. Ne place sau nu, indiferent de domeniul de activitate, prezenţa pe internet este un punct obligatoriu de bifat în planificarea strategică a unei afaceri. Accesibilitatea este definită în primul şi în primul rând de această prezenţă, ea fiind şi vehiculul care permite promovarea către publicul ţintă şi nu numai.

Puţini sunt cei care pot gestiona din resurse proprii tot efortul susţinut necesar pentru definirea corectă a identităţii virtuale a unui business, pentru conformitatea rezultatului cu aşteptările, fiind necesari specialişti care să înţelegă cerinţele, să le transpună în practică şi să le ajusteze până când produsul finit are toate caracteristicile şi specificaţiile dorite în vederea lansării în formă optimă. Iar şi în acest caz intervine aspectul familiarităţii cu domeniul proiectării IT, întrucât pentru a beneficia de serviciile persoanei potrivite, trebuie să ştii clar ce cauţi şi cui să te adresezi. Diferenţa majoră pe care trebuie să o înţelegi este aceea între un designer UI şi un designer UX, două concepte adiacente si complementare, dar foarte diferite în acelaşi timp, de care vei avea nevoie oricum. Fie că te decizi să apelezi la două persoane diferite, care să lucreze armonios împreună, sau la un singur furnizor de servicii, care să poată oferi întreaga gamă necesară, un lucru este cert, este obligatoriu să ştii foarte clar ce ai nevoie.

Să o luăm cu începutul. La capitolul estetică, mai exact în ceea ce priveşte felul în care se prezintă o aplicaţie din punct de vedere cromatic, ce include ea ca text, conţinut foto, background, elemente statice sau mobile, omul potivit este specialistul UI. El este practic responsabil de felul în care arată produsul finit din punct de vedere grafic, interfaţa rezultată fiind strâns legată atât de creativitatea sa, cât şi de experienţa şi educaţia de profil.

Munca unui designer UI se suprapune pe ceea ce a gândit designerul UX, cel care analizează comportamentele utilizatorilor, pentru a face experienţa lor cât mai facilă şi mai plăcută. Practic, el porneşte de la informaţiile oferite de concluziile sondării publicului cu mijloace specifice, care generează aşa-numite tipare referitoare la modul în care o persoană care va accesa aplicaţia este mai probabil să navige pe ea. Focusul este pe latura practică, pe felul în care experienţa ajunge să fie cât mai coerentă, pentru ca probabilitatea repetării ei să crească. Abilitatea principală a unui astfel de specialist se referă la identificarea cu utilizatorul, care să permită evaluarea elementelor din perspectiva acestuia, astfel încât din experienţa construită să dispară sincopele şi dificultăţile, interacţiunea cu elementele separate, dar şi cea cu aplicaţia ca produs unitar fiind una cât mai plăcută. Cuvintele cheie în cazul designului UX sunt funcţionalitate şi eficienţă, întrucât ele ar trebui să definească felul în care vizitatorul trece dintr-un punct în altul până la finalizarea procesului. Tocmai pentru că designerul UX cunoaşte relaţia de cauzalitate care dirijează felul în care sunt create conceptele şi prototipurile, se presupune că acesta este cel mai în măsură să interpreteze datele rezultate din testări, pentru a optimiza produsul în conformitate cu acestea.

Varianta cea mai bună este ca în echipa care se ocupă de livrarea unui produs/proces, să existe un designer UI şi unul UX, sau, la modul ideal, un designer UI/UX capabil atât să transpună în practică dorinţele utilizatorilor, cât să le şi găsească forma estetică potrivită. Cele două laturi se impactează reciproc, deci este necesară neapărat o colaborare foarte apropiată, care să asigure corespondenţa armonioasă între conţinut şi formă.

Dacă în cazul designerului UI este util[ o bună cunoaştere a unor programe de grafică, de ex Adobe Illustrator sau Photoshop, designerul UX ar trebui să poată lucra cu uşurinţă în Figma sau Sketch, pentru aplicabilitatea în sectorul online. Pe lângă aceasta, este obligatorie stăpânirea unor instrumente specifice de sondare, pe ale căror rezultate se vor baza propunerile făcute pentru ca wireframe-urile şi prototipurile rezultate să fie cât mai potrivite, şi de care va depinde şi decodificarea cât mai corectă a feedback-ului din fazele de testare, singurul care aduce produsul finit cât mai aproape de varianta lui perfectă înaintea lansării.

Din punct de vedere temporal, designerul UX este implicat chiar de la fazele incipiente ale proiectului, cel UI având un rol major în a doua jumătate a procesului creativ. Debutul se face cu o minuţioasă cercetare a nişei de piaţă vizate, inclusiv în context concurenţial, creionându-se astfel niste profiluri de utilizator la care se vor raporta modelele intermediare. Pe baza reacţiei utilizatorilor la acestea în etapa de testare, acelaşi designer UX va proceda la optimizări succesive.

Pentru a face alegerea bună în ceea ce priveşte designerii pe care îi angajaţi, ar fi nevoie ca ei să bifeze atât la capitolul cunoaşterii unor programe dedicate, cât şi în ceea ce priveşte creativitatea portofoliului. Un designer care se respectă a avut mentorii săi, dar a reuşit să se distanţeze de aceştia, creându-şi un stil propriu, cu un grad înalt de acurateţe în ceea ce priveşte eficienţa produsului livrat. El rezultă de obicei dintr-o atentă analiză a structurilor pe care le oferă piaţa, totul din perspectivă funcţională.

Indiferent de alegerea făcută la nivel de echipă şi specialişti, primează buna comunicare şi colaborare cu aceştia, cheia succesului pe termen lung.


Mai ai întrebări?

Suntem gata să vă răspundem la întrebări și să incepem colaborarea