Dintotdeauna am fost fan al lucrurilor de calitate si deci chiar si in domeniul online am incercat sa ofer pe cat posibil o experienta cat mai placuta vizitatorilor site-urilor mele.
In ciuda ultimelor update-uri facute de Google in ultimii ani, in ciuda faptului ca traficul de pe mobil a crescut cu undeva la 47% si, inca o data, in ciuda altor multi factori de la mijloc, la sfarsitul anului 2015 inca mai exista site-uri ce au fonturi extrem de mici, sunt structurate prost si, per-total, ofera 0 calitate din punct de vedere al experientei de navigare scotand din schema continutul care – desi in cele mai multe cazuri e slab – degeaba e calitativ daca nu poate fi citit cum trebuie.
Asadar am alcatuit o scurta lista cu cateva sfaturi pentru a-i face pe vizitatori sa se ”indragosteasca” de site-ul tau si sa revina pe site.

Continut de calitate

Desi, dupa parerea mea, absolut toti factorii din acest articol sunt egali si ajuta la crearea, per total, a unui site bun, am ales sa pun continutul pe primul loc fiindca acesta reprezinta principalul motiv pentru care un utilizator iti acceseaza site-ul.
Ofera-i continut de calitate si deja jumatate din treaba a fost facuta. Daca ai articole de calitate si design slab atunci am putea spune ca site-ul tau este ”branza buna in burduf de caine”, daca e sa ma folosesc de o vorba populara desi acest lucru nu-mi sta foarte des in caracter.

Fonturi mari

In ziua de astazi tot mai multe persoane au mici probleme de vedere datorita expunerii indelungate la lumina monitoarelor calculatoarelor si laptop-urilor, ecranelor telefoanelor, televizoarelor, tabletelor si celorlalte zeci de gadget-uri luminoase cu care luam contact zilnic fiecare dintre noi.
In orice caz, chiar si fara probleme de vedere, citirea unui site ce are articole cu un font de 9px este destul de incomoda. Asigura-te ca ai fonturi de o marime potrivita pentru a usura citirea articolelor.

Incarcare rapida

Traim in secolul vitezei si nimeni nu mai are timp sa astepte 10 secunde pentru a se incarca o pagina. Foloseste un host cat mai bun si ai grija la toate tipurile de optimizare a site-ului tau. Cu cat incarcarea se face mai greu, cu atat risti ca vizitatorii sa se plictiseasca asteptand si sa-ti paraseasca site-ul si sigur nu-ti doresti asta.

Imagini reprezentative

Imaginile au fost dintotdeauna o metoda foarte buna de a atrage atentia asupra unui lucru. Fii atent sa folosesti poze cat mai reprezentative in cadrul fiecarui articol. Asta il va conduce pe vizitator mai usor spre tema propriu-zisa a continutului.

Varianta pentru mobile/tablete

Dupa cum am spus si la inceputul articolului, aproximativ 47% din traficul de pe internet este efectual de pe dispozitive mobile deci daca site-ul tau nu e mobile-friendly risti sa ai un trafic redus la jumatate.
Cu cat domeniul de activitate al site-ului e mai complex, cu atat trebuie sa depui mai multa munca in cadrul designului responsive.

Design curat

Asigura-te ca in momentul in care un vizitator iti acceseaza site-ul nu-i vor sari in fata 10 reclame din care 3 sa fie sonore, un pop-up si mai stiu eu ce bazaconii. Nu ai nevoie de 2 sidebaruri si, in marea majoritate a cazurilor, nici de slide-uri. Ofera acces cat mai usor spre continut.
Consider ca pe partea de SEO on-site lucrurile sunt in stare perfecta daca sfaturile de mai sus sunt respectate. Continua sa oferi calitate vizitatorilor tai iar ei te vor rasplati. Nimeni nu se intoarce a doua oara pe un site slab. Fa-i sa ”te tina minte” si vor reveni.